Telemedicina in EpilepsieCredem ca medicina este o munca de echipa, iar cele mai serioase rezultate se obtin doar printr-o astfel de abordare. Medicina moderna se bazeaza pe acest concept: colaborarea cu medici din alte specialitati – imagistica, endocrinologie, neurochirurgie, boli infectioase, gastro-enterologie, medicina de laborator. Este dovada vie ca punem pacientul in centrul atentiei noastre, iar fiecare membru al echipei isi aduce aportul in imbunatatirea vietii pacientului cu epilepsie. Scopul ideal este: fara crize epileptice!

Cu ajutorul aparaturii de ultima ora, a experientei si profesionalismului echipei de medici neurologi implicati in reteaua de telemedicina in epilepsie, astazi putem obtine rezultate importante . O criza epileptica nu trebuie sa reprezinte o stigma sociala si profesionala invalidanta

 

 

RETEAUA DE TELEMEDICINA IN EPILEPSIE
Telemedicina nu inlocuieste actul medical. Telemedicina optimizeaza insa timpul pacientului si pe cel al medicului.

Primul avantaj ar fi o experienta bogata medicala disponibila tuturor medicilor neurologi implicati in lupta impotriva epilepsiei. Proiectul de Telemedicina in Epilepsie a plecat de la urmatorul exemplu: un medic din Bucuresti , de-a lungul carierei sale de pana la 70 ani, poate consulta un numar de maxim 10.000 pacienti; un alt medic din Iasi poate face acelasi lucru pentru alti maxim 10.000 pacienti, la fel un alt medic din Oradea, din Craiova, din Suceava sau din Constanta. Exista limita aceasta – legata de timp, pentru ca timpul este o resursa limitata: maxim 10.000 pacienti intr-o viata de medic activ, preocupat de epileptologie. Imaginati-va cum ar fi ca experientele individuale ale acestor medici acumulate de la un numar total de 100.000 pacienti sa fie reunite intr-o maniera abordabila, iar expertizele acelea individuale, concluziile acelor ani si ani de munca si de concentrare sa devina punctul de plecare pentru consultarea si deciziile terapeutice ale viitorilor pacienti cu epilepsie. Ce tipuri de crize, ce frecventa au avut acestea, cum au raspuns la medicamente in timp, ce reactii adverse sau motive de intrerupere a tratamentului, evolutia in timp a calitatii vietii de la un numar cat mai mare de pacienti cu epilepsie sunt informatii din care orice medic neurolog din Romania ar dori sa invete! Medicina optimizeaza insa timpul pacientului si pe cel al medicului.

Al doilea avantaj este accesibilitatea pacientilor la diagnostic corect si la o monitorizare corecta in timp a evolutiei bolii. Un pacient dintr-un mic orasel din tara nu va mai trebui sa vina intr-un centru universitar pentru a fi consultat si investigat prin EEG. Dupa o prima vizita intr-un centru dedicat epilepsiei, acel pacient poate sa se adreseze unui cabinet dedicat din zona in care locuieste, unde i se pot face inregistrarile EEG de fiecare data cand se doreste evaluarea efectelor medicatiei prescrise, ajustarea dozelor, verificarea activitatii cerebrale daca se schimba ceva in tipul de crize pe care le avea , ori se doreste intreruperea tratamentului. Inregistrarile videoEEG la 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni s.a.m.d. le poate face acasa sau aproape de casa lui, iar medicul lui curant poate vizualiza si lua o decizie terapeutica de la distanta.

Al treilea avantaj este faptul ca medici cu mare experienta in epileptologie pot consulta – atat in momentul inregistrarii EEG, dar si mai tarziu dupa inregistrarea EEG din cabinetul de epileptologie – starea sanatatii pacientului cu epilepsie. Acesti medici sunt atat din tara, in centrele universitare din Romania, cat si in clinici din strainatate. Un medic din Bucuresti, din Copenhaga sau din Montreal cu experienta de peste 20 ani in epileptologie poate sa ofere o a doua sau a treia opinie asupra unei situatii medicale complexe intalnite de un medic roman situat in Radauti. Pacientul este in centrul atentiei si grija primordiala a echipei medicale este calitatea vietii acestuia.

 

SELECTIA MEDICILOR SI STATUTUL APARATELOR EEG
Cluburile Lions din Cluj-Napoca au dorit ca prin acest proiect sa stranga fonduri si sa achizitioneze aparate videoEEG performante. Acestea raman in patrimoniul asociatiei non-profit Lions Club Napoca. Apoi intentionam sa le oferim prin contract de comodat dreptul de administrare si de folosinta unor medici neurologi din tara, in cabinete private sau in spitale publice de stat, numai acolo unde suntem convinsi de angajamentul implicarii maxime, care sa deserveasca populatia din acea zona geografica. Criteriile de selectie a acestor medici au fost prezentate repetat in anunturile din Jurnalul Viata Medicala si includ:

  • specialitatea de neurologie adulti sau neurologie pediatrica;
  • (in) /existenta deja a unui cabinet EEG in orasul respectiv;
  • numar de locuitori ai orasului;
  • experienta aplicantului in studiul epilepsiei si competenta EEG;
  • cabinet dedicat studiului epilepsie propriu sau colaborare cu cabinet in regim privat;
  • curs VIREPA absolvit sau angajamentul ca medicul va absolvi acest curs in urmatoarele 12 luni;
  • angajamentul medicului de a participa la un curs de o saptamana anual de aducere la zi in urmatorii trei ani organizat in Romania;
  • angajamentul medicului de a trimite tehnicienii/asistentii EEG la curs de specializare anual, in urmatorii trei ani organizat in Romania;
  • angajamentul examinarii gratuit EEG a minim 6 pacienti pe saptamana, din categoriile defavorizate, sustinute prin grija Lions Club. Selectia medicilor colaboratori va fi facuta de catre o comisie ai carei membri traiesc in afara tarii.

Noi nu putem controla crizele epileptice ale persoanelor cu aceasta afectiune. Dar am dori sa asiguram binele pacientilor din Romania prin calitatile profesionistilor din sanatate care vor lucra in reteaua de telemedicina in epilepsie: competenta, standardele ridicate de lucru si responsabilitate in fiecare detaliu.