Este acea stare patologica a creierului care permite aparitia unor crize de descarcari electrice paroxistice, aberante in creierul unei persoane la intervale variabile de timp; intre aceste crize persoanele pot si au de cele mai multe ori o viata absolut normala. Criza epileptica se defineste ca acel episod aparut brusc, cu toate modificarile pe care le genereaza- motorii, senzitive, de comportament.
Epilepsia ca boala se defineste ca aparitia a minim doua crize, cu interval de timp intre ele, neprovocate. O criza unica de pierdere a starii de constienta, insotita de convulsii tonico-clonice, nu este suficienta pentru a pune diagnosticul de epilepsie.
In prezent nu se cunoaste un numar real al pacientilor cu epilepsie in Romania. Avem doar estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii ( care variaza de la 0,8% in tari dezvoltate la 4.3% in tari din Africa). Medici cu experienta din Romania aproximeaza cu responsabilitate la 400.000 pacienti. Lipsa unui registru national al pacientilor cu epilepsie face aceste aprecieri foarte dificile.

infografic epilepsie